Announcement

Collapse
No announcement yet.

Millermatic 211 will not weld.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 65Cycl0ne
    replied
    Kevin,

    PM Sent.

    Leave a comment:


  • cruizer
    replied
    I,m with Kevin, suggesting that the trigger leads are shorted with the guns internal conduit. This is caused by dragging the machine around with the gun cable. Pretty easy to fix though.

    Leave a comment:


  • Miller Kevin
    replied
    TR,

    With the Auto-set light working we know the board is getting the 24 volt supply and you said you checked the trigger circuit all the way back to the board. I would suggest double checking the trigger leads in the gun cable to make sure neither of them are shorted to the weld cable inside the gun. After you make that check give me a call, PM me or e-mail me directly and we can go from there. Ph: 920-735-4505 e-mail: [email protected]

    Kevin

    Leave a comment:


  • Steve83
    replied
    Was it plugged in before you borrowed it? Have there been any lightning storms or power outages since the last time your son used it?

    Leave a comment:


  • H80N
    replied
    Originally posted by 65Cycl0ne View Post
    Right now I'm using it on 110 V and have tried several different outlets at 2 different houses. It wont do anything on either 110 or 230 volts.

    I also have power cycled the machine several times and the spool gun/WELD switch is in the proper position and has no effect which position I put it into. I also checked it to the Circuit board and it is good all the way to the connector.
    Have you tried to PM "MILLER KEVIN" ???

    he is a trained Miller tech who has helped many
    and may not have seen this thread..

    http://forum.millerwelds.com/member/17-miller-kevin
    Last edited by H80N; 11-16-2015, 07:08 PM.

    Leave a comment:


  • 65Cycl0ne
    replied
    Right now I'm using it on 110 V and have tried several different outlets at 2 different houses. It wont do anything on either 110 or 230 volts.

    I also have power cycled the machine several times and the spool gun/WELD switch is in the proper position and has no effect which position I put it into. I also checked it to the Circuit board and it is good all the way to the connector.

    Leave a comment:


  • Broccoli1
    replied
    make sure the switch is set for the correct gun you are using I had mine on Sppolgun while I was trying to use the regular gun

    Leave a comment:


  • H80N
    replied
    Originally posted by 65Cycl0ne View Post
    Hello new here looking for some assistance.
    Milllermatic 211 with MVP.
    Unit turns on but will not weld and no drive motor operation no gas flow valve actuation.
    I have a transformer unit when I turn it on fan runs lights on control panel light up but I pull the trigger and nothing happens.

    I have done the following troubleshooting.
    Trigger switch signal is good all the way to PCB.
    Overheat sensors are good all the way to PCB.
    Spool gun switch good and normally open all the way to PCB.
    Gas valve good ohms but never actuates.
    Drive motor not frozen ohms good. never actuates.
    Rheostats for wire drive speed and amperage control work fine no open spots ohms rise and fall with rotation.
    AUTO weld lamp lights up when set to this position.
    Removed PCB and looked for blown transistors and resistors, back of PCB has no scorched solder joints and is clean and shiny.
    Connectors to PCB from chassis components look fine no wires pulled out/loose. Wiring looms clean and fresh.

    When overheat sensor is disconnected to rectifier chassis, lamp on front panel DOES NOT FLASH.


    Any further advice would be greatly appreciated.

    Thank you in advance.

    T.R
    May seem like a dumb question.... but have you measured the input power to make sure that you have both legs of the 220 hot..??
    cycled the power breaker on shop power..??.. or tried another outlet...??

    Leave a comment:


  • H80N
    replied
    Originally posted by ryanjones2150 View Post
    "Wizard" is the right moniker for him, as he seems to have quite a bit of technical knowledge. So does Duane. Almost like they've been around a while.
    I would not exclude "MillerKevin" he is a sharp factory Tech guy

    Leave a comment:


  • Aeronca41
    replied
    Any luck with Miller?

    Leave a comment:


  • 65Cycl0ne
    replied
    Bump

    Leave a comment:


  • ryanjones2150
    replied
    "Wizard" is the right moniker for him, as he seems to have quite a bit of technical knowledge. So does Duane. Almost like they've been around a while.

    Leave a comment:


  • H80N
    replied
    Originally posted by 65Cycl0ne View Post
    The Serial number is : LK070124N
    Stock number: 907422

    I don't know if its under warranty or not. The unit isn't mine its my son's who is deployed.
    I borrowed it from him.


    Thanks in advance.
    With n LK070 serial... it would have been made mid 2009 and thus be past warranty..

    https://www.millerwelds.com/en/suppo...l-number-chart

    Hopefully Cruizer checks in on this.... he is our resident service/repair wizard....

    Leave a comment:


  • 65Cycl0ne
    replied
    The Serial number is : LK070124N
    Stock number: 907422

    I don't know if its under warranty or not. The unit isn't mine its my son's who is deployed.
    I borrowed it from him.


    Thanks in advance.

    Leave a comment:


  • Aeronca41
    replied
    Cruizer will be the one with the definitive answer when he sees your post but it sounds like you have checked most of the obvious things. Please post a ser no. - that is always necessary for him to help. Also, try calling Miller. They are super to work with. 920-734-9821. Is the machine still under warranty?

    Leave a comment:

Working...
X