Announcement

Collapse
No announcement yet.

Trailblazer 302 starting problem

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Trailblazer 302 starting problem

    My 2004 trailblazer 302 is acting up. The other day I went to start and turned the ignition and nothing. My buddy said it's probably low on oil and won't let you start. The battery is less than a year old and I use it almost everyday for my business. Any ideas before i take it somewhere???

    chad

  • #2
    Originally posted by Chadwick View Post
    My 2004 trailblazer 302 is acting up. The other day I went to start and turned the ignition and nothing. My buddy said it's probably low on oil and won't let you start. The battery is less than a year old and I use it almost everyday for my business. Any ideas before i take it somewhere???

    chad
    As in.. it would not crank?? or what..??

    hope you have NOT jump started it.... that would be an expensive mistake..
    .

    *******************************************
    The more you know, The better you know, How little you know

    “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

    Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

    My Blue Stuff:
    Dynasty 350DX Tigrunner
    Dynasty 200DX
    Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
    Millermatic 200

    TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

    Comment


    • #3
      Originally posted by H80N View Post
      As in.. it would not crank?? or what..??

      hope you have NOT jump started it.... that would be an expensive mistake..
      No didn't jump it that's why it's got a newish battery. Turn switch and nothing happens no electrical no nothing. I checked oil and added a little and it started up but that was a day or so ago
      ran it next day fine
      tried to use it Friday and nothing, checked oil and it reads good??? Don't know where to go next

      Comment


      • #4
        Originally posted by Chadwick View Post
        No didn't jump it that's why it's got a newish battery. Turn switch and nothing happens no electrical no nothing. I checked oil and added a little and it started up but that was a day or so ago
        ran it next day fine
        tried to use it Friday and nothing, checked oil and it reads good??? Don't know where to go next
        Cleaned the batt terminals?? and measured batt voltage?? should be about 13.8vdc
        .

        *******************************************
        The more you know, The better you know, How little you know

        “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

        Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

        My Blue Stuff:
        Dynasty 350DX Tigrunner
        Dynasty 200DX
        Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
        Millermatic 200

        TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

        Comment


        • #5
          Got a VOM? Start by checking for battery voltage at the battery and then at the ignition switch and then at the starter engage terminal in START etc.

          Have you checked to make sure you battery connections are good? On both ends - at the battery and starter/ground?
          MM200 w/spot controller and Spoolmatic 1
          Syncrowave 180 SD
          Bobcat 225G Plus LPG/NG w/14-pin*
          *Homemade Suitcase Wire Feeder
          *HF-251D-1
          *WC-1S & Spoolmatic 1
          PakMaster 100XL
          Marquette "Star Jet" 21-110
          http://www.millerwelds.com/images/sm...rolleyes.png?2

          Comment


          • #6
            Originally posted by H80N View Post
            Cleaned the batt terminals?? and measured batt voltage?? should be about 13.8vdc
            Battery terminals are clean. Puts out 12.7voltsfrom battery and that's what it's getting at the starter but it's completely dead got cover off don't know how to check ignition.

            Comment


            • #7
              Originally posted by Chadwick View Post
              Battery terminals are clean. Puts out 12.7voltsfrom battery and that's what it's getting at the starter but it's completely dead got cover off don't know how to check ignition.
              Did you check the manual..?? pg 49

              Engine will not crank
              .

              Check fuse F6, and replace if open (see Section 8-11).
              Check battery voltage.
              Check battery connections and tighten if necessary.
              Check plug PLG5 and plug PLG8 connections.
              Have Factory Authorized Service Agent check Engine Control switch S2.

              http://www.millerwelds.com/om/o4426ae_mil.pdf


              .

              *******************************************
              The more you know, The better you know, How little you know

              “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

              Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

              My Blue Stuff:
              Dynasty 350DX Tigrunner
              Dynasty 200DX
              Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
              Millermatic 200

              TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

              Comment


              • #8
                Originally posted by H80N View Post
                Did you check the manual..?? pg 49

                Engine will not crank
                .

                Check fuse F6, and replace if open (see Section 8-11).
                Check battery voltage.
                Check battery connections and tighten if necessary.
                Check plug PLG5 and plug PLG8 connections.
                Have Factory Authorized Service Agent check Engine Control switch S2.

                http://www.millerwelds.com/om/o4426ae_mil.pdf


                Yes everything is good
                i don't know how to check engine control switch
                whats a new switch cost? Seems easy to replace

                Comment


                • #9
                  Originally posted by Chadwick View Post
                  Yes everything is good
                  i don't know how to check engine control switch
                  whats a new switch cost? Seems easy to replace
                  Batt voltage seems low ... fully charged should be around 13.8 vdc

                  You Checked plug PLG5 and plug PLG8 connections..??.
                  .

                  *******************************************
                  The more you know, The better you know, How little you know

                  “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

                  Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

                  My Blue Stuff:
                  Dynasty 350DX Tigrunner
                  Dynasty 200DX
                  Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
                  Millermatic 200

                  TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

                  Comment


                  • #10
                    Yes both connections

                    Comment


                    • #11
                      Should I try charging the battery to see if that's the problem?

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by Chadwick View Post
                        Should I try charging the battery to see if that's the problem?
                        I would...

                        first disconnect the battery and trickle charge it overnight

                        would also clean the connections to the starter and switch...

                        don't forget the ground connection..
                        .

                        *******************************************
                        The more you know, The better you know, How little you know

                        “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

                        Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

                        My Blue Stuff:
                        Dynasty 350DX Tigrunner
                        Dynasty 200DX
                        Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
                        Millermatic 200

                        TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

                        Comment


                        • #13
                          Trailblazer 302 starting problem

                          Had a similar problem on wife's jeep. Found poor connection on trigger wire at starter. Was loosing connection where eyelet was crimped on at solenoid terminal. If I would wiggle wire harness wile she held starter in it would start.
                          Crimped on new eyelet works fine.
                          Just another thought

                          Comment

                          Working...
                          X