Announcement

Collapse
No announcement yet.

problem with HF start on Dynastar 200

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • problem with HF start on Dynastar 200

    Anyone ever expierence problem with the HF start on a Dynastar 200? Im thinking it could be a grounding or problem with the cables, but i thought i would ask the experts on this forum.

    Any information greatly appreciated.

  • #2
    Are we maybe talking about "Dynasty" or maybe "Maxstar"????
    pls give us more info..... settings, material, conditions.. etc..
    clairvoyance level is pretty low around here......
    .

    *******************************************
    The more you know, The better you know, How little you know

    “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

    Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

    My Blue Stuff:
    Dynasty 350DX Tigrunner
    Dynasty 200DX
    Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
    Millermatic 200

    TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

    Comment


    • #3
      Sorry for the lack of details (I am not a welder, although I do weld occaisionally, so i am familiar with some of the terminology).

      Yes it is a Dynasty 200. All of a sudden, in the middle of a batch of parts (with no parameter changes) the welders tell me that it will not strike an arc unless you touch the part, yet it is in HF mode. We switched over to the Dynasty 300 that we have, but I was just interested if this was a "common" issue that had a known remedy. I can get the weld schedule, but like I said, no changes were made before it happened. I was just interested if this was a common issue with this type of equipment, and if so, what was the remedy.

      Thanks for the reply.

      Comment


      • #4
        Early Dyn 200's seemed to display some intermittent arc start problems... they redesigned the arc start board to address this.. the newer iteration was Dubbed "Blue Lightning" (Blue Lightning units are Serial# LJ280222L and later)..
        this prob was covered in several threads... do a search of older threads...
        .

        *******************************************
        The more you know, The better you know, How little you know

        “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

        Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

        My Blue Stuff:
        Dynasty 350DX Tigrunner
        Dynasty 200DX
        Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
        Millermatic 200

        TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

        Comment


        • #5
          Originally posted by H80N View Post
          this prob was covered in several threads... do a search of older threads...
          I tried searching for other threads, I guess I need to change my search criteria.

          Thanks for the reply.

          Comment


          • #6
            take a look through these threads.. this should help..

            http://www.millerwelds.com/resources...earchid=491433
            .

            *******************************************
            The more you know, The better you know, How little you know

            “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

            Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

            My Blue Stuff:
            Dynasty 350DX Tigrunner
            Dynasty 200DX
            Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
            Millermatic 200

            TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

            Comment


            • #7
              nothing there..........

              Comment


              • #8
                that's funny.... they come up when I hit the link......

                try a search with these terms:

                dynasty, 200, arc, start
                .

                *******************************************
                The more you know, The better you know, How little you know

                “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

                Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

                My Blue Stuff:
                Dynasty 350DX Tigrunner
                Dynasty 200DX
                Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
                Millermatic 200

                TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

                Comment


                • #9
                  HF start problem

                  I have the "Blue Lightning" Dynasty 200 dx, I have this problem off and on, let off the pedal, touch the tungsten to the work, raise stinger and depress pedal and it works. There seems to be HF at the torch, it just doesnt arc sometimes.

                  I have a torch that isnt in the best of shape and I get shocked when it does this if i dont have a glove on, so there is HF at the torch, just not arcing off the end of the tungsten. It only happens sporadically so I just deal with it.
                  mike sr

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by H80N View Post
                    that's funny.... they come up when I hit the link......

                    try a search with these terms:

                    dynasty, 200, arc, start
                    Heiti,

                    Nothing on the hyperlink for me either...Wes

                    Copy and paste shows Miller search page: products/services/resources/where to buy, etc. No threads.

                    HAWK
                    Last edited by HAWK; 07-16-2011, 07:00 AM. Reason: add ctrlc/ctrlv content

                    Comment


                    • #11
                      prior to the "Blue Lightning" serieis

                      lowrider,

                      I had HF arc starting problems on 2 Dynasty 200DX's prior to the "Blue Lightning" series. I replaced the HF board in both units without any further problems. It's a quick fix if you are so inclined: 45 minutes to replace.

                      Since the Dynasty series is portable and you apparently have an extra GTAW machine (D300DX), take it to your local LWS for repairs. Maybe your unit(s) are under warranty.

                      HAWK

                      Comment


                      • #12
                        on that search.... try searching those terms in the "forums" not the entire site


                        try a search (in the welding forum) with these terms:

                        dynasty, 200, arc, start


                        that should yield a list of threads... not all of them pertinent... but if you look through there will be some good info...
                        .

                        *******************************************
                        The more you know, The better you know, How little you know

                        “The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

                        Buy the best tools you can afford.. Learn to use them to the best of your ability.. and take care of them...

                        My Blue Stuff:
                        Dynasty 350DX Tigrunner
                        Dynasty 200DX
                        Millermatic 350P w/25ft Alumapro & 30A
                        Millermatic 200

                        TONS of Non-Blue Equip, plus CNC Mill, Lathes & a Plasmacam w/ PowerMax-1000

                        Comment


                        • #13
                          I'm having the same problems currently with my Syncrowave 250{1990 model** except it doesn't ever work...when my Output (Contactor) Control Switch is turned down to remote I get no fire at all, and when I turn it to on I have to scratch start it on AC which deposits aluminum on my tungsten and I get one pass each time before having to re-sharpen it....gets very tiring. If anyone has any tips I can try I'm up for anything at this point...

                          Thanks in advance for any help,
                          Shelby

                          Comment

                          Working...
                          X